Videotorakoskopi (VATS)

image

Videotorakoskopi, açık cerrahi operasyonlar yerine kapalı sistemle yapılan, ekrana bakarak görüntüleme metoduyla ve yardımcı aletler eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi uygulamalardır. Plevral biyopsi, akciğer rezeksiyonları gibi değişik endikasyonlar için sıkça kullanılmaktadır. Bu yöntem ile biyopsi için küçük bir parça alınabileceği gibi hedeflenen kitlenin tamamı da alınabilmektedir. Kesi boyutu küçük olacağından dolayı (yaklaşık 3 cm) hastanın iyileşme süreci de büyük ölçüde kısalmaktadır. Videotorakoskopinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri de budur.

 

Videotorakoskopi Hangi Hastalıklar için Tercih Edilmektedir ?

 

Videotorakoskopi akciğer ve göğüs hastalıklarından muzdarip kişiler için tercih edilmektedir. Biyopsi, lobektomi ve cerrahi operasyonlarda videotorakoskopi yöntemi kullanılmaktadır.

 

  • Akciğer, lenf düğümü ve kalp çevresinde ya da yemek borusunda kanserli hücre varsa, bu oluşumdan minimal parça almak için, yani biyopsi yapabilmek adına, videotorakoskopi kullanılmaktadır. 
  • Bir organdan parça almak yahut organın tamamını çıkarmak için videotorakoskopi ile lobektomi yapılabilir. Kanserden, ağır enfeksiyon durumundan ya da trafik kazası, kesici cisim yaralanması gibi fiziksel travmalardan ötürü akciğerin bir bölümünü veyahut bütününü almak gerektiğinde videotorakoskopi tercih edilebilir. Ayrıca, timoma tümöründen dolayı timus bezi lobektomisi gerektiğinde VATS devreye girebilmektedir.
  • VATS’ın en fazla kullanıldığı alan akciğer ameliyatlarıdır. Amfizem, dekortikasyon, Atipik ve segmental rezeksiyon operasyonları videotorakoskopi ile yapılabilmektedir. Akciğer lobunun alınması, akciğer zarının alınması, gelişim bozukluğu tespit edilmiş organın kısmen ya da tamamen çıkarılması ameliyatlarda videotorakoskopi kullanım kapsamına dahildir.

 

 

Videotorakoskopi Ameliyatı

 
Videotorakoskopi operasyonları ilgili konuda eğitim almış olan, bilgi ve tecrübe sahibi uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Genellikle yaklaşık 3 cm'lik tek kesiden yapılır (maksimum 3 adet minimal kesi) ve bu kesilerden kamera ve çeşitli özel aletler yardımı ile ameliyat geçekleştirilir. 

 

Videotorakoskopi Sonrası Süreç

 

Daha az ağrı, çabuk iyileşme, solunum ve kalp kapasitesinde daha az etkilenme, günlük hayata daha hızlı dönüş konularında avantajı vardır. Hasta ek bir tedavi alacaksa (kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi), bu tedavilere başlama süresi kısalır. 

 

Videotorakoskopi operasyonları ilgili konuda eğitim almış olan, bilgi ve tecrübe sahibi uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. İlk olarak bazı  tetkikler yapılır. Bu süreçte:

 

  • Akciğer çalışma kapasitesi ile ilgili testler yapılır. (Solunum Fonksiyon Testleri, Difüzyon Testleri) BT (Bilgisayarlı Tomografi) incelemesi yapılır. 
  • VATS’ın yapılma nedeni olan hastalığı anlamak adına test ve muayeneler yapılır.
  • Laboratuvar testleri yapılır.
  • Kan ve idrar testi sonuçlarının ameliyata etkisi değerlendirilir.
  • Göğüs röntgeni çekilir; hastanın akciğerleri ve kalbi hakkında detaylı bilgi sahibi olunur.
  • Solunum kalitesini belirlemek için özel işlevsellik testleri yapılır.
  • Elektrokardiyogram yapılarak, hastanın kalp ritim bozukluğu olup olmadığı belirlenir.

 

Göğüs alanına kesi yapılır (maksimum 3 adet minimal kesi) ve bu kesilerden vücuda hem kamera hem de çeşitli medikal aletler konulur. Cerrahi müdahale yapılacak alanı göstermeye yarayan mikro kamera, uzman hekimin işini hayli kolaylaştırmaktadır. 

 

Videotorakoskopi Riskli Bir Cerrahi Operasyon Mu?

 
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, çeşitli komplikasyon ve riskler Videotorakoskopi prosedüründe de vardır. Ancak, geleneksel yöntemlere kıyasla komplikasyon riski daha düşüktür. VATS eğitimli, tecrübe sahibi uzman hekim tercih etmek son derece önemlidir.

Videotorakoskopi öncesinde detaylı testlerin yapılması, verilerin eksiksiz incelenmesi ve olası komplikasyon risklerine dair bilgi sahibi olunması, sigaranın bırakılması, beslenmenin düzenlenmesi, ameliyat öncesi solunumsal ve kardiyak egzersizlerin başlanması önemlidir. Bu sayede hastanın rahat bir iyileşme süreci geçirmesi kolaylaşır.

Videotorakoskopi öncesinde detaylı testlerin yapılması, hastaya dair medikal verilerin eksiksiz incelenmesi ve olası komplikasyon risklerine dair bilgi sahibi olunması, hastanın rahat bir iyileşme süreci geçirmesi üzerinde etkili olacaktır. 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Sağlıklı kişilerde iki adet akciğer bulunur, fakat organlar görevini yerine getirmediği takdirde cerrahi müdahale ile birinin ya da bir kısmının alınması gerekebilir. Geride kalan organ çalışmaya devam ettiğinden dolayı, bu durum gerçekleştiğinde birey hayatına devam edebilir. 

 

VATS, videotorakoskopi uygulamasıdır. Göğüs içi bölgenin özel kamera yardımı ile  görüntülenmesini sağlayan sistemi ifade etmektedir. Görüntüleme teknolojisinin kullanımında vücuda minimal kesiler uygulanır. 

 

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, çeşitli komplikasyon ve riskler Videotorakoskopi prosedüründe de vardır. Ancak, geleneksel yöntemlere kıyasla komplikasyon riski daha düşüktür. VATS eğitimli, tecrübe sahibi uzman hekim tercih etmek son derece önemlidir.

Sağlıklı bir kişide biri sağda biri solda olmak üzere iki akciğer bulunur. Bu akciğerler sayesinde vücuda oksijen taşır ve vücuttaki karbondioksiti dışarı atar. Vücudun işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesi için oksijene ihtiyaç bulunurken, karbondioksitin de dışarı atılması şarttır. Ancak bazı durumlarda akciğerin bir kısmının alınması gerekebilir.

17 Mayıs 1967 tarihinde  doğdu. Lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi’nde ve lisans öğrenimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1989 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önce asistan, sonra da operatör doktor olarak görev yaptı ve 2012 yılında doçent oldu. 2015-2018 yılları arasında Yedikule Hastanesinde Hastane Yöneticiliği ve Başhekimlik yaptı. 2018 yılında profesörlük unvanını aldı. 2018-2021 arasında İstinye Üniversitesi ve Liv Hospital Ulus’ta Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak çalıştı. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, halen Medicana Ataşehir’de çalışmalarına devam etmektedir. Hastalarına en iyi çözümü en ideal yöntemler ile sağlayabilmek adına, uzmanlık alanına yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

İLETİŞİM

RANDEVU FORMU