image
  • 25 Şubat 2021 Perşembe

Bugün itibariyle tahmini rakamlara göre Covid-19 pozitif olanlar ile semptomsuz olarak bu hastalığı geçirenler göz önüne alındığında 12 ila 15 milyon kişinin bu hastalığı geçirdiğini söyleyebiliriz.

 

Son zamanlarda biliyorsunuz mutant virüslerden bahsediyoruz. Mart ayındaki kademeli açılma ile birlikte 3. bir pik olasılığından da hepimiz endişe ediyoruz. Biliyorsunuz ki mutant virüsler çok daha bulaşıcı. Havada uzun süre asılı olan partiküller neden olabilir bu duruma. Bir de biliyorsunuz ki normalleşme ile birlikte kümeleşmeler artacak, bu da çok daha fazla hastalığa neden olabilir. Biliyorsunuz ki kazanımlar çok küçük küçük oluyor. 30 binin üzerindeki rakamlardan şimdi 7000 seviyelerine geldik ama kurallara dikkat etmezsek ve mutant virüsler dolaşıma geçerse çok daha hızlı bir şekilde vaka sayıları artabilir. Bundan endişe ediyoruz.

 

Peki Ne Yapmamız Lazım ? 

  • Virüs güçlendi… Biz de tedbirlerimizi iki katına çıkarmalıyız. 
  • Aylardır söylediğim gibi risk düzeyi yüksek yerlere girişlerde çift kat maske takmalıyız.
  • Mesafeyi arttırmalıyız. Önceden 1.5 metre diyorsak, şimdi 3 metreye çıkarmalıyız.
  • Ve ellerimizi daha sık yıkamalıyız.

 

Özellikle doğal havalandırmanın olmadığı iş yerlerinde, cafe ve restoranlarda çok daha fazla dikkat etmemizde yarar var. Havalandırmada uluslararası standartlara uymazsak çok ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Evlerimizde de pencerelerimizi saat başı 5 dk açmakta fayda var. Eğer bunu yapmazsak 100 mikrometrenin altındaki partiküller havada asılı kalıyor ve uzun süre bulaşıcılık özelliği sağlıyor. Eğer biz maskeye, mesafeye dikkat edip havalandırmayı sağlarsak, bulaşma riskini en aza indirmiş oluruz.

 

Bununla birlikte gevşemeyi kademeli bir şekilde yaparsak ve Haziran’da olduğu gibi bir kerede tedbirleri elden bırakmazsak umarım ki bir sürprizle karşılanmayız.

Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmek için ne kadar kişi aşılanmalı?